Rodzaj potrawy: przekąska 
 Rodzaj kuchni:
polska
 
 Stopień trudności: łatwe
    Koszt: niski 
    Czas: 45 
    
    Danie wegetariańskie: nie 
	    Liczba porcji: 4
	    
  
  Składniki: 
	10 szt. kiełbasy białej(uparzonej)
2 kg ziemniaków
4 żółtka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 szklanki oleju
majeranek 
gałka muszkatołowa
sól
Wykonanie: 
Ugotowane i ciepłe ziemniaki zemleć lub przecisnąć przez praskę. Jak ostygną dodać masło, żółtka, mąkę ziemniaczaną, startą gałkę muszkatołową i zagnieść ciasto. Kiełbaski w całości lub pokrojone na kawałki długości 5-7 cm posypać majerankiem i owinąć ciastem. Należy smażyć na głębokim oleju na rumiano. Można podawać z żurkiem.