Rodzaj potrawy: przekąska
Rodzaj kuchni:
włoska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 90
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
Składniki do ciasta:
- ¾ szklanki mleka (tj. około 150ml)-mleko musi być ciepłe
- 1 łyżka mąki
- płaska łyżeczka cukru
- 2-3 dkg drożdży
Składniki do nadzienia:
- ketchup lub gęsty sos pomidorowy doprawiony ziołami
- zioła w zależności od smaku: bazylia, tymianek, przyprawa do pizzy, oregano
- 5-7 pieczarek
- salami lub szynka lub boczek
- 30dkg sera żółtego
- 1 cebula
- 1 papryka
Wykonanie:
Przygotowanie rozczynu:
Wszystkie te składniki wymieszaj i odstaw do ciepłego miejsca do wyrośnięcia. Dopiero jak rozczyn wyrośnie dodawaj poniższe składniki, aż do uformowania ciasta.
- 2 ½ szklanki mąki
(tj. około ½ kg mąki)
- 2-3 łyżki oleju
- szczypta soli
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, rozczyn, olej, sól i wyrób ręcznie ciasto. Pokrojoną w paseczki lub kosteczkę cebulę, pieczarki oraz paprykę przysmaż na patelni.Ciasto rozwałkuj na około 1-1,5 cm grubości w kształt prostokąta, posmaruj ketchupem i posyp przyprawami lub zastosuj sos pomidorowy już przyprawiony. Porozkładaj według uznania składniki na ciasto i posyp startym żółtym serem. Następnie zawiń jak roladę i krój 3cm plastry. Do pieczenia ułoż na wyłożoną papierem blaszkę.
Piecz w temp 200-210 stopni około 20 min na złoty kolor.