Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
włoska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 30
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
400 g włoskiego makaronu penne (rurki) z pszenicy durum
pół słoika (ok 150 g) suszonych pomidorów wraz z oliwą
30 g kaparów
100 g parmezanu
2 ząbki czosnku
łyżeczka ostrej papryki
3 łyżki masła
pół pęczka natki pietruszki
sól
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu.
2 łyżki masła stopić, dodać zmiażdżony czosnek i połowę posiekanej natki, delikatnie podsmażyć przez 2 minuty tak by masło nie zbrązowiło się, dodać pokrojone w paseczki pomidory wraz z oliwą i paprykę. Posolić do smaku, dusić 2-3 minuty.
Bardzo gorący makaron wymieszać z łyżką zimnego masła, dodać sos maślany, dobrze wymieszać zostawić pod przykryciem 5 minut. Wymieszać z kaparami.
Podawać posypane parmezanem i resztą natki pietruszki.