Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
włoska
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 90
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
Ciasto: 200 g mąki z pełnego przemiału, 4 g drożdży, łyżka oleju, sól
Nadzienie: 50 g zielonego groszku, mała cukinia, 2 pieczarki, 1 papryka, 1 pomidor, 1 cebula, natka pietruszki, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, oregano, kawałek (ok. 5g) odtłuszczonego żółtego sera
Wykonanie:
Z mąki, drożdży, soli, oleju i odrobiny wody zagnieść ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Groszek obgotować przez kilka minut, osączyć. Cukinię, pomidora i pieczarki pokroić na plasterki, paprykę w paski.
Koncentrat wymieszać z 3 łyżkami wody i olejem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, przykryć. Po 15 minutach posmarować koncentratem, obłożyć warzywami, posypać przyprawami i serem. Piec ok. 20 minut w temp. 180-200 stopni. Przed podaniem posypać natką.