Rodzaj potrawy: sałatka
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 45
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
1 średni brokuł
2 pomidory
2 jajka ugotowane na twardo
ser pleśniowy typu camembert
ząbek czosnku
po 2 łyżki majonezu i jogurtu naturalnego
sól
Wykonanie:
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku (bez przykrywki, wtedy brokuł zachowa piękny, zielony kolor), następnie studzimy i układamy na półmisku. Pomiędzy różyczkami brokułu układamy cząstki jajek i pomidorów oraz plasterki sera. Mieszamy majonez z jogurtem, dodajemy posiekany czosnek i sól do smaku. Gotowym sosem polewamy sałatkę i odstawiamy na kilkanaście minut, aby się „przegryzła”.