Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 15 (nie licząc pieczenia)
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 8
Składniki:
* 6 białek
* 300 g miałkiego cukru
* 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
* 1 łyżeczka białego octu winnego (ostatecznie może być spirytusowy)
* 400 ml śmietany kremówki
* 5 kiwi
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę octu.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg, najlepiej odrysowując od dna średniej tortownicy. Wyłożyć na niego masę białkową nieco wyrównać górę. Wstawić do nagrzanego do 180 (160 przy termoobiegu) stopni piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 (130) stopni. Piec 1,5 godziny. Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Zimną bezę ułożyć na paterze papierem do góry, delikatnie zerwać papier i odwrócić. Wyłożyć na nią ubitą kremówkę (bez cukru). Udekorować plastrami kiwi.
Dodatkowe informacje: Przepis na którym się wzorowałam pochodzi z blogu http://mojewypieki.blox.pl. Użyłam kiwi i są rewelacyjne do niego. Polecam wszystkim, robiłam 3 razy pod rząd, a rodzina nie chce jeść innych ciast.