Rodzaj potrawy: napój zimny
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 5
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 1
Składniki:
o 1 kapsułka kawy Nespresso Decaffeinato Lungo (do przygotowania 110 ml kawy) lub filiżanka mocnego espresso
o 2 gwiazdki anyżu
o 1 laska cynamonu
o 3 ziarenka kardamonu
o 1 łyżeczka syropu
trzcinowego
o 100 ml coli
o 3-4 kostki lodu
Wykonanie:
Przygotować kawę w dużej filiżance. Dodać anyż, cynamon i kardamon. Zaparzać przyprawy przez 4 minuty, a następnie usunąć je z naparu. Dodać syrop trzcinowy, zamieszać i wlać kawę do shakera. Dodać 3-4 kostki lodu i energicznie potrząsnąć, aby schłodzić napój. Wlać schłodzoną kawę do zimnej szklanki koktajlowej i dodać colę. Podawać schłodzone ze słomką.
Dodatkowe informacje: - Do przygotowania tego napoju niezbędny jest shaker
- 1 łyżeczka odpowiada 1 łyżce Nespresso