Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: ¶rednie
Koszt: ¶redni
Czas: 50 (nie licz±c pieczenia)
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 12
Składniki:
ciasto:
100 g zmielonych orzechów w³oskich
100 g zmielonych orzechów laskowych
100 g zmielonych migda³ów
szklanka bu³ki tartej
7 du¿ych jajek
2/3 szklanki cukru
1,5 ³y¿eczki proszku do pieczenia
t³uszcz i bu³ka tarta do wysmarowania i wysypania tortownicy
do nas±czenia szklanka mocnej herbaty + 20 ml spirytusu + ³y¿ka soku z cytryny
Krem:
200 g gorzkiej czekolady (conajmniej 50 procent kakao, bez dodatku innych t³uszczów ro¶linnych)
4 ³y¿eczki ¿elatyny
4 ³y¿ki mleka
4 ¿ó³tka
4 ³y¿ki cukru
25 ml wódki lub 10 ml spirytusu
25 ml bardzo mocnej kawy
250 ml ¶mietanki kremówki 30 procent
Listki czekoladowe do zdobienia
Wykonanie:
Jaja ubiæ z cukrem na puszyst± prawie bia³± masê. Wsypaæ orzechy, migda³y, bu³kê tart±, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaæ. Masê prze³o¿yæ do ¶redniej tortownicy wysmarowanej mas³em i wysypanej tart± bu³k±. Wstawiæ do rozgrzanego piekarnika i piec oko³o 30 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg 160-170 stopni). Po upieczeniu zostawiæ na 10 minut w piekarniku, po czym wystudziæ i przekroiæ na trzy.
Zimn± kawê wymieszaæ z alkoholem. ¯elatynê rozpu¶ciæ w gor±cej wodzie. Czekoladê z dodatkiem mleka roztopiæ w k±pieli wodnej lub w grubo¶ciennym garnku na bardzo ma³ym ogniu. Do p³ynnej czekolady dodaæ ¿elatynê, dok³adnie wymieszaæ i zostawiæ do przestudzenia, czêsto mieszaj±c.
Ubiæ ¶mietanê z po³ow± cukru. ¯ó³tka zmiksowaæ z drug± po³ow± cukru, dodaæ stopniowo ca³kowicie wystudzon± masê czekoladow±, a pó¼niej po ³y¿eczce kawê z alkoholem. Do ca³kowicie g³adkiej masy dodajemy bit± ¶mietanê i bardzo delikatnie ³±czymy.
Blaty tortu herbat± ze spirytusem i sokiem z cytryny. prze³o¿yæ dwoma trzecimi kremu. Nale¿y zrobiæ to szybko po przygotowaniu masy, gdy¿ zawarta w niej ¿elatyna powoduje szybkie tê¿enie. Pozosta³ym kremem posmarowaæ i udekorowaæ boki oraz wierzch ciasta. Do dekoracji mo¿na u¿yæ tak¿e mielonych orzechów, migda³ow i i gotowych ozdób z gorzkiej czekolady. Przed podaniem tort ch³odziæ w lodówce przez ok. 2-3 godziny.
Dodatkowe informacje: Tort doskonale smakuje tak¿e nastêpnego dnia do przygotowaniu. Je¶li krem oka¿e siê zbyt pracoch³onny, mo¿na u¿yæ gotowego dobrej jako¶ci kakaowego "kremu w proszku", dodaj±c do niego 2 ³y¿ki kakao. Nie dodajemy wówczas alkoholu do kremu, zwiêkszaj±c jego procent w p³ynie do nas±czania.