Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
włoska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 45
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4-6
Składniki:
1 kg filetów z pangi lub mintaja
sok z cytryny
sól, pieprz, tymianek
por
2 łodygi selera naciowego
2 strąki świeżej papryki
2-3 pomidory (mogą być z puszki)
oliwa
Wykonanie:
Rybę umyć, skropić sokiem cytrynowym, posypać solą i pieprzem, odstawić do lodówki. Seler i papryki oczyścić, pokroić w plasterki (seler) i kostkę (papryka). Pomiory pokroić w plastry. Naczynie do zapiekania posmarować oliwą, ułożyć w nim filety, a na nich poukładać warzywa, oprószyć tymiankiem, solą i pieprzem. Skropić oliwą, przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie naczynie odkryć, piec rybę jeszcze 10 minut.