Rodzaj potrawy: sałatka
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 30
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
główka sałaty lodowej (może być też zwykła, masłowa)
kawałek chudego wędzonego boczku
2-3 pomidory
2 kiszone lub konserwowe ogórki
cebula szalotka lub por
świeża papryka
„niebieski” ser pleśniowy
łyżeczka musztardy
ocet winny lub balsamiczny
sól i cukier do smaku
olej z pestek winogron lub oliwa z oliwek
Wykonanie:
Sałatę myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Boczek kroimy w drobną kostkę i rumienimy na suchej patelni, a następnie układamy na papierowym ręczniku, aby odsączyć go z nadmiaru tłuszczu.
Pozostałe warzywa kroimy w kostkę (por w półplasterki) i mieszamy z sałatą. Dodajemy pokruszony ser. Z musztardy, octu, oleju, soli i cukru robimy sos, polewamy nim sałatkę i odstawiamy na kilkanaście minut „do przegryzienia” (jeżeli używamy sałaty masłowej, podajemy zaraz po przyrządzeniu, bo sałata zanadto zmięknie i będzie niesmaczna).
Na koniec całość posypujemy zrumienionym boczkiem – uwaga, boczek dodajemy na końcu, aby pozostał chrupiący – taki jest najsmaczniejszy!