kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Sałata lodowa z boczkiem

Rodzaj potrawy: sałatka
Rodzaj kuchni: europejska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 30
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4

Składniki:

główka sałaty lodowej (może być też zwykła, masłowa)
kawałek chudego wędzonego boczku
2-3 pomidory
2 kiszone lub konserwowe ogórki
cebula szalotka lub por
świeża papryka
„niebieski” ser pleśniowy
łyżeczka musztardy
ocet winny lub balsamiczny
sól i cukier do smaku
olej z pestek winogron lub oliwa z oliwek

Wykonanie:

Sałatę myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Boczek kroimy w drobną kostkę i rumienimy na suchej patelni, a następnie układamy na papierowym ręczniku, aby odsączyć go z nadmiaru tłuszczu.

Pozostałe warzywa kroimy w kostkę (por w półplasterki) i mieszamy z sałatą. Dodajemy pokruszony ser. Z musztardy, octu, oleju, soli i cukru robimy sos, polewamy nim sałatkę i odstawiamy na kilkanaście minut „do przegryzienia” (jeżeli używamy sałaty masłowej, podajemy zaraz po przyrządzeniu, bo sałata zanadto zmięknie i będzie niesmaczna).

Na koniec całość posypujemy zrumienionym boczkiem – uwaga, boczek dodajemy na końcu, aby pozostał chrupiący – taki jest najsmaczniejszy!

 


Źródło: własne
Autor: Ada

Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»