kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Sałata lodowa z boczkiem

Rodzaj potrawy: sałatka
Rodzaj kuchni: europejska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 30
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4

Składniki:

główka sałaty lodowej (może być też zwykła, masłowa)
kawałek chudego wędzonego boczku
2-3 pomidory
2 kiszone lub konserwowe ogórki
cebula szalotka lub por
świeża papryka
„niebieski” ser pleśniowy
łyżeczka musztardy
ocet winny lub balsamiczny
sól i cukier do smaku
olej z pestek winogron lub oliwa z oliwek

Wykonanie:

Sałatę myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Boczek kroimy w drobną kostkę i rumienimy na suchej patelni, a następnie układamy na papierowym ręczniku, aby odsączyć go z nadmiaru tłuszczu.

Pozostałe warzywa kroimy w kostkę (por w półplasterki) i mieszamy z sałatą. Dodajemy pokruszony ser. Z musztardy, octu, oleju, soli i cukru robimy sos, polewamy nim sałatkę i odstawiamy na kilkanaście minut „do przegryzienia” (jeżeli używamy sałaty masłowej, podajemy zaraz po przyrządzeniu, bo sałata zanadto zmięknie i będzie niesmaczna).

Na koniec całość posypujemy zrumienionym boczkiem – uwaga, boczek dodajemy na końcu, aby pozostał chrupiący – taki jest najsmaczniejszy!

 


Źródło: własne
Autor: Ada

Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »