Rodzaj potrawy: sałatka
Rodzaj kuchni:
anglosaska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 35 (nie licząc chłodzenia)
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 6
Składniki:
mała główka kapusty białej
2 średnie marchewki
sól
50 ml niskotłuszczowego majonezu
50 ml odtłuszczonego jogurtu naturalnego
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
Wykonanie:
Kapustę obrać ze zwiędłych liści, podzielić na części, wykroić głąby i drobno poszatkować. Obficie posolić, dokładnie wymieszać i odstawić na pół godziny aż puści sok.
Marchew zetrzeć na drobnej tarce. Dodać przepłukaną i dokładnie odciśniętą kapustę, skropić połową soku z cytryny.
Jogurt zmieszać z majonezem i pozostałym sokiem z cytryny, doprawić. Wymieszać z kapustą i marchwią, odstawić do lodówki na conajmniej 1 godzinę.