Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
anglosaska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 0
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
1 średni kurczak (ok 1200 g)
150 g wątróbki drobiowej
2 cebule
3 łyżki masła
2 łyżki pistacji
2 łyzki rodzynek
200 g ryżu długoziarnistego
150 ml jogurtu
sól, pieprz
Wykonanie:
Cebule pokroić w drobną kostkę. Wątróbkę dokładnie połukać i osuszyć a później bardzo drobno posiekać lub zmielić w maszynce.
Na maśle zeszklić cebulę, dodać wątróbkę podsmażyć aż nie będzie różowa, doprawić solą i pieprzem. Dodać ryż, pistacje i rodzynki, zalać 500 ml wody i dusić ok 15 minut na małym ogniu, aż ryż wchłonie całą wodę.
Kurczaka umyć, oczyścić i osuszyć w środku i na zewnątrz. Do środka nałożyć farsz ryżowy, spiąć albo zaszyć tuszkę.
Jogurt wymieszać z solą i pieprzem i połową porcji posmarować kurczaka. Ułożyć w brytfannie i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
Po 15 minutach posmarować kurczaka resztą jogurtu, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez godzinę. 30 minut przed końcem przykryć brytfannę.
Jeśli o nadzianiu kurczaka został jeszcze farsz, zapiec go przez 30 minut w oddzielnym naczyniu, podawać do kurczaka.