Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
anglosaska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 25 (nie licząc wyrastania ciasta)
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
300 g filetów z dorsza lub innej ryby morskiej
1 łyżka soku z cytryny
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka tymianku
2 szklanki mąki
2 dkg drożdży
szczypta cukru
sól, biały pieprz
olej do smażenia
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z culrem, zalać szklanką letniej wody i odstawić w ciepłe miejsce.
Filety skropić sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut, po czym posiekać w malakserze lub zmielić. Cebulę posiekać bardzo drobno, lub zetrzeć na tarce. Dorsza i cebulę wymieszać z ziołami, zmiażdżonym czosnkiem, doprawić solą i białym pieprzem.
Mąkę przesiać ze szczyptą soli, dodać drożdże i dokłądnie wymieszać. Dodać masę rybną i bardzo dokładnie połączyć wszystkie składniki. W razie potrzeby dodać jeszcze wody. Odstawić w ciepłę miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.
Rozgrzać niewielką ilość oleju i łyżką wykładać racuchy na patelnię. Smażyć na rumiano z obi stron na średnim ogniu. Podawac z ostrym sosem pomidorowym i sałatką Colesław.