Rodzaj potrawy: zapiekanka
Rodzaj kuchni:
anglosaska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 35
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
8 kromek pieczywa tostowego lub pszennej bułki
8 plastrów ostrego żółtego sera,
2 jaja,
1 szklanka mleka,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
sól,
po 2 łyżeczki rzeżuchy, szczypioru i natki pietruszki
Wykonanie:
Na dnie głębokiego naczynia ułożyć 4 kromki bułki, położyć na nich plastry sera, a na tym pozostałe kromki bułki i znów plastry sera. Polać mlekiem rozmąconym z jajami, szczyptą pieprzu, gałki muszkatołowej i soli.
Naczynie umieścić w dużej foremce do pieczenia wypełnionej do połowy gorącą wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec bez przykrycia ok. 30 min. Po wyjęciu posypać zieleniną.