Rodzaj potrawy: sałatka
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 15
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4-6
Składniki:
7 - 8 twardych pomidorów
1/2 kg twardego żółtego sera
200 ml gęstej smietany
200 ml majonezu
3 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Pomidory pokroić w ósemki i na sicie odsączyć z soku. Jeśli są bardzo soczyste, można pozbawić je pestek.
Ser zetrzeć na grubej tarce. Majonez wymieszać ze śmietaną, zmieżdżonym czosnkiem i przyprawami.
Pomidory włożyć do miski, wyłożć na nie 1/3 sosu. Posypać serem resztą sera i polać resztą sosu, poruszając ser widelcem, by sos wpłynął nieco głębiej. Sałatkę przykryć i postawić na godzinę w chłodnym miejscu (ale nie w lodówce).