Rodzaj potrawy: sałatka
Rodzaj kuchni:
indyjska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 30
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
100 dag ryżu
puszka czerwonej fasoli
2 małe cebule
2 pomarańcze
1 świeża papryka czerwona
Sos:
4 łyżki soku cytrynowego
3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
oregano
bazylia
sól
pieprz
Wykonanie:
Ryż należy wypłukać, a następnie ugotować z łyżeczką soli lub też kostką rosołową, odcedzić i wystudzić. Cebule i paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Pomarańcze obrać ze skórki i również drobno pokroić. Następnie pokrojone składniki sałatki połączyć z wcześniej przygotowanym ryżem oraz fasolą.
Sok cytrynowy należy połączyć z oliwą i dodać przyprawy. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki i polać sosem sałatkę.
Smacznego!