Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
indyjska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 30
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 5
Składniki:
500 g chudej szynki wieprzowej
1 kg porów
250 g ryżu
500 ml bulionu
100 ml kwaśnej śmietany
3 łyżki oleju
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki curry
100 g rodzynek
4 gałązki mięty lub natki pietruszki
sól
biały pieprz
Wykonanie:
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Rodzynki dodać do ryżu w połowie czasu gotowania, po ugotowaniu ryż wymieszać z curry.
Pory oczyścić, pokroić w talarki. Mięso umyć, pokroić w paseczki. Miętę lub natkę opłukać, część odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Olej rozgrzać na patelni, podsmażyć przygotowane mięso. Oprószyć je solą i pieprzem. Wrzucić pokrojone pory. Krótko smażyć razem, podlać rosołem. Całość dusić 5 minut na małym ogniu.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić śmietaną. Zagęścić potrawkę, dodać miętę, krótko gotować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem.