Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
indyjska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 60 (do czasu przygotowania trzeba dodać 12 godzin marynowania)
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
½ kg mięsa (drób lub cielęcina)
1 szklanka śmietany
1 cebula
2 ząbki czosnku
kilka goździków
3 łyżeczki curry
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawa typu maggi
3-4 ziemniaki
1 duża marchewka
Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę, zalewamy śmietaną i odstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc). Następnego dnia podsmażamy na tłuszczu posiekaną cebulę, czosnek, goździki, dodajemy curry i koncentrat oraz mięso i (sporo) maggi. Wszystko mieszamy i dusimy na małym ogniu przez godzinę. Po tym czasie do mięsa dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew w plasterkach i dusimy, aż warzywa będą miękkie. Uwaga – potrawa ma być ostra, więc jeśli trzeba, dodajemy jeszcze ostrego curry lub chili.