Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
indyjska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 35 (do czasu przygotowania trzeba doliczyć 24 godz. marynowania)
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4-6
Składniki:
1 duży kurczak
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
½ łyżeczki soli
sok z połowy cytryny
30 dag jogurtu naturalnego
1 duża cebula
2 łyżki przyprawy garam masala
1 łyżeczka utartego imbiru
½ łyżeczki chili
Wykonanie:
Kurczaka opłukać, osuszyć, podzielić na części, obrać ze skóry. Natrzeć dokładnie solą roztartą z czosnkiem, ułożyć w naczyniu. Przygotować marynatę: drobno pokrojona cebulę wymieszać z jogurtem, dodać garam masala i chili. Kurczaka polać marynatą, wstawić na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie ułożyć kawałki mięsa na wysmarowanej olejem blasze do pieczenia, piec około 20 – 30 minut w temp. 220 stopni.