Rodzaj potrawy: sałatka
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 35
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 2
Składniki:
1 pierś kurczaka
1 owoc granatu
garść roszponki
dowolne rodzaje sałat
Sos:
6 łyżeczek oliwy z oliwek
posiekany ząbek czosnku
łyżeczka musztardy Dijon
sok z połowy cytryny
łyżeczka octu winnego
sól, pieprz
Wykonanie:
Pierś z kurczaka zgrilować na patelni grilowej lub upiec na rumiano w piekarniku. Ostudzić, pokroić w paseczki.
Sałaty umyć, podzielić na mniejsze części. Przygotować winegret, wszystkie skłądniki sosu wymieszać lekko ubijając widelcem, lub zmiksować.
W misce wymieszać mięso kurczaka i liście salat. Polać winegretem. Owoc granatu przepołowić, wysypać z niego pestki do sałatki, wymieszać.
Dodatkowe informacje: Źródło zdjęcia: Beckers.pl