Rodzaj potrawy: sałatka
Rodzaj kuchni:
afrykańska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 35
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
250g kuskusu
200 ml zimnej wody
3 czerwone papryki
pęczek szparagów
2-3 małe, twarde kabaczki pokrojone w długie plastry
pęczek dymki, drobno posiekanej
2-4 świeże papryczki chili
3 pełne garści świeżych ziół
porcja sosu z oliwy z oliwek i cytryny
sól
czarny pieprz
ocet z czerwonego wina
Wykonanie:
Wrzucić kuskus do miski i zalać zimną wodą. Opalić papryki nad palnikiem lub na grillu tak, aby skórka sczerniała. Opalone z każdej strony papryki umieścić na 5 minut w plastikowej torbie. Miąższ drobno posiekać. Na rozgrzaną grillową patelnię położyć szparagi i plastry kabaczka, przyrumienić warzywa z każdej strony, następnie pokroić i przełożyć do miski z kuskusem. Dodać drobno posiekaną paprykę, dymkę, chili i świeże zioła. Polać sosem z oliwy z oliwek i cytryny i dobrze wymieszać. Następnie doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i kilkoma kroplami octu.