Rodzaj potrawy: sos
Rodzaj kuchni:
afrykańska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 30
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 3
Składniki:
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 łyżeczka oliwy z oliwek
½ filiżanki białego wina( najlepiej wytrawne)
½ gałązki estragonu
3 listki świeżej bazylii
Szczypta soli i pieprzu
Wykonanie:
1. Obrane ze skórki pomidory umieść na patelni, dodaj trochę wody. Pozostaw aż się rozgotują
2. Ostudzone pomidory przetrzyj przez sitko
3. Na rozgrzaną patelnię nalej oliwę, dodaj pokrojoną w krążki cebulę i posiekany czosnek. Pozostaw na ok. 3 minuty
4. Przetarte pomidory połącz z cebulą i czosnkiem. Zalej winem.
5. Przypraw. Sos można podawać do makaronu, ryżu lub kaszy.