Rodzaj potrawy: zapiekanka
Rodzaj kuchni:
afrykańska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 50
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
3 bakłażany, sól
olej do smażenia
500 g mielonej wołowiny lub baraniny
3 duże cebule
400 ml przecieru pomidorowego
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz, kardamon do smaku
Wykonanie:
Bakłażany pokroić w plastry o grubości ok 1 cm. Rozłożyć na desce i mocno posolić. Po 10 minutach zetrzeć sok ręcznikiem papierowym, plastry odwrócić na drugą stronę i powtórzyć operację z soleniem i ścieraniem soku. Plastry bakłażanów podmażyć na średnio rozgrzanej patelni na oleju, aż lekko zbrązowieją.
Mięso podsmażyć na tłuszczu doprawić solą, pieprzem i kardamonem. Cebule obrać i pokroić w plastry. Przecier pomidorowy gotować razem ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku aż dwukrotnie zmniejszy swoją objętość.
Naczynie do zapiekania wysmarować olejem, układać warstwami cebulę, mięso, bakłażany i sos pomidorowy. Na dole powinna znaleźć się cebula, na górze bakłażany i sos.
Zapiekać pod przykryciem w temperaturze 200 stopni (termoobieg 190 stopni) przez około 30 minut.
Podawać z chlebem pita albo podpłomykami.