kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Bakłażany po sudańsku

Rodzaj potrawy: zapiekanka
Rodzaj kuchni: afrykańska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 50
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4

Składniki:

3 bakłażany, sól
olej do smażenia
500 g mielonej wołowiny lub baraniny
3 duże cebule
400 ml przecieru pomidorowego
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz, kardamon do smaku

Wykonanie:

Bakłażany pokroić w plastry o grubości ok 1 cm. Rozłożyć na desce i mocno posolić. Po 10 minutach zetrzeć sok ręcznikiem papierowym, plastry odwrócić na drugą stronę i powtórzyć operację z soleniem i ścieraniem soku. Plastry bakłażanów podmażyć na średnio rozgrzanej patelni na oleju, aż lekko zbrązowieją.

Mięso podsmażyć na tłuszczu doprawić solą, pieprzem i kardamonem. Cebule obrać i pokroić w plastry. Przecier pomidorowy gotować razem ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku aż dwukrotnie zmniejszy swoją objętość.

Naczynie do zapiekania wysmarować olejem, układać warstwami cebulę, mięso, bakłażany i sos pomidorowy. Na dole powinna znaleźć się cebula, na górze bakłażany i sos.

Zapiekać pod przykryciem w temperaturze 200 stopni (termoobieg 190 stopni) przez około 30 minut.

Podawać z chlebem pita albo podpłomykami.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Przygotowanie wybornej ryby we własnym domu nie musi być wcale trudne. »