Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
afrykańska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 40
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
4 filety z kurczaka
2 banany pokrojone w kostkę
2 banany pokrojone w grube plastry
50 g sera Gorgonzola
3 czerwone papryki pokrojone w plastry
3 suszone, posiekane figi
2 łyżki stołowe świeżego, posiekanego rozmarynu
2 łyżki stołowe oleju
1 łyżka stołowa miodu
Szczypta soli i pieprzu
Wykonanie:
Wytnij nożem 5 cm szczelinę w grubszej części każdego filetu, aby utworzyła się kieszonka.
Zmieszaj razem pokrojone w kostkę banany, figi, 1 łyżkę rozmarynu, ser, sól i pieprz, by uzyskać nadzienie do kurczaka.
Włoż łyżeczką ¼ nadzienia do każdej kieszonki. Wykałaczkami zamknj szczeliny.
Rozgrzej olej w rondlu do pieczenia. Włoż piersi z kurczaka i obsmaż każdą stronę na umiarkowanym ogniu przez około 4 min.
Następnie posmaruj kurczaka miodem i przełoż na półmisek. Włoż pokrojone w plastry banany i paprykę do wcześniej używanego rondla, posyp rozmarynem i obsmaż każdą stronę przez około 3 minuty.
Podawaj pieczonego kurczaka razem ze smażonymi bananami i papryką.
Dodatkowe informacje: 1 porcja zawiera:
kalorie:400
białko:26 g
tłuszcz: 19 g
węglowodany: 40 g