Rodzaj potrawy: napój zimny
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 5
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 1
Składniki:
o ½ laski wanilii Tahiti pokrojonej wzdłuż*
o 40 g bitej śmietany
o 1 łyżeczka cukru pudru
o 1 ½ łyżeczki wody różanej, najlepiej naturalnej**
o 200 ml chudego mleka, bardzo zimnego
o 1 kapsułka kawy Nespresso Volluto lub Decaffeinato (lub zaparzone i schłodzone mocne espresso)
Wykonanie:
Dodać wodę różaną do mleka. Za pomocą małego noża zeskrobać ziarna wanilii. Dodać zarówno łupinę, jak i ziarna do bitej śmietany, którą następnie należy odrobinę podgrzać, pozostawić do wystygnięcia i wstawić do lodówki. Kiedy jest już zimna, usunąć łupinę wanilii, ubić pianę, powoli dodając cukier. Umieścić w wysokiej szklance i na tej zawartości przygotować Caffe Latte z wodą różaną i kapsułką kawy Volluto lub Decaffeinato. Udekorować wanilią oraz płatkami róż. Spożywać natychmiast po przygotowaniu.
Dodatkowe informacje: * Pochodzi z wysp Tahiti, laski krótkie, płaskie i szerokie
** dostępna w delikatesach