Rodzaj potrawy: sałatka
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 20
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
2 cykorie
2 jabłka
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki borówek (ze słoika)
1 łyżka masła
2 łyżki octu winnego
sól, pieprz
2 łyżki oleju arachidowego
200 g wędzonego łososia
kilka liści sałaty
Wykonanie:
Cykorie oczyścić, wykroić głąby, rozdzielić listki. Jabłka umyć i podzielić na niewielkie kawałki, skropić sokiem z cytryny. Borówki osączyć.
Na patelni stopić masło, dodać jabłka, chwilę dusić, cały czas mieszając. Gdy owoce będą miękkie, zdjąć z patelni i ostudzić. Borówki wymieszać z octem winnym, solą i pieprzem. Małymi porcjami dodawać olej, ubijać sos widelcem, aż składniki się połączą.
Łososia pokroić w małe kawałki. Liście sałaty umyć i porwać na małe kawałki, wyłożyć nimi salaterkę, na nich ułożyć listki cykorii, kawałki jabłek i łososia, polać sosem.