Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
amerykańska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 40
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
4 kotlety schabowe
3-4 winne jabłka
mała kiść winogron
łyżka miodu
2 łyżki oleju
1-2 łyżki cukru
łyżka masła
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
Wykonanie:
Kotlety opłukać, lekko zbić tłuczkiem, skropić sokiem cytrynowym, posolić. Jabłka umyć, obrać, pokroić w ósemki, winogrona umyć i osączyć. na rozgrzane na patelni masło wrzucić owoce, dusić ok. 10 minut (uważać, żeby się nie rozpadły), posłodzić.
Koltlety usmażyć na oleju, pod koniec posmarować je miodem wymieszanym z sokiem z cytryny i pieprzem. Smażyć jeszcze 5 minut pod przykryciem, podawać z podduszonymi owocami.