Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
włoska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 45
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 6
Składniki:
500 g makaronu spaghetti
500 g mielonej wołowiny
3 cebule
3 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów
50 ml czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki oliwy z oliwek
pół pęczka natki pietruszki
2 łyżki świeżej bazylii lub 2 łyżeczki suszonej
100 g sera parmezan
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Rozgrzaną patelnię natrzeć połówką ząbka czosnku i wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek. Podsmażyć mięso, zdjąć z patelni zostawiając tłuszcz, delikatnie podsmażyć posiekaną cebulę i resztę czosnku. Na patelnię z powrotem włożyć mięso, wlać wino, przez chwilę dusić aż wino niemal całkowicie odparuje.
Pomidory z jednej puszki posiekać w drobną kostkę, płyn zmiksować wraz z całą zawartością drugiej puszki, zalać mięso, dusić ok 15 minut. Dodać kawałk pomidorów, doprawić sola pieprzem i bazylią, dusić jeszcze 10 minut aż sos stanie się gęsty.
Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu, dodając do wody łyżkę oliwy z oliwek. Odcedzić i nałożyć na talerze, polewając sosem. Podawać posypane zieloną pietruszką i parmezanem.
Dodatkowe informacje: Sos można podawać z innymi rodzajami makaronów albo użyć go do lasagne i makarnowych zapiekanek.