Rodzaj potrawy: danie główne 
 Rodzaj kuchni:
włoska
 
 Stopień trudności: łatwe
    Koszt: niski 
    Czas: 40 (nie licząc przygotowania sosu) 
    
    Danie wegetariańskie: tak 
	    Liczba porcji: 4
	    
  
  Składniki: 
	4 duże kapelusze pieczarek
100 g sera ricotta
łyżeczka czosnku granulowanego
łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
200 gram makaronu spaghetti
1 litr sosu pomidorowego (zagęszczony przecier lub posiekane świeże pomidory, kilka łyżek rosołu, przyprawy wg uznania – np. bazylia)
200 g sera mozzarella
Wykonanie: 
Makaron ugotować al dente. Pieczarki bez tłuszczu na patelni, z obu stron, aż wierzch zbrązowieje. Kapelusze nadziać serem ricotta, obficie posypać czosnkiem i pieprzem i ułożyć w naczyniach żaroodpornych na polanym połową sosu makaronie. 
Polać pieczarki resztą sosu, posypać startą mozzarellą i zapiekać przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać potrawę w naczyniach w których się zapiekała, przybraną listakami świeżej bazylii.