kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Arabska zupa jogurtowa

Arabska zupa jogurtowa to przykład pysznego, a jednocześnie zdrowego posiłku. Jest bardzo pożywna, choć nie tucząca i dostarcza organizmowi cenne składniki takie jak wapń i fosfor oraz witaminy B2 i B12 .
 
 

Rodzaj potrawy: zupa
Rodzaj kuchni: arabska
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 5
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4

Składniki:

1 ćwiartka kurczaka
pęczek włoszczyzny
1 cebula
2 łyżki ryżu
1 jajko
1 żółtko
łyżeczka suszonej mięty
łyżka słodkiej papryki
pęczek natki pietruszki
300 ml jogurtu
sól i pieprz

Wykonanie:

Umyte mięso i włoszczyznę zalać 6 szklankami zimnej wody, dodać łyżeczkę soli i gotować do miękkości mięsa. Ryż ugotować w osolonej wodzie, odceddzić, wyjąć z niego kurczaka.

Mięso obrać z kości, zmielić razem z cebulą, wymieszać z ryżem, dodaj roztrzepane jajko. Całość wymieszaj. Masa powinna być gęsta jak ciasto na pierogi. Gdyby okazała się zbyt rzadka, zagęścić czerwoną słodką papryką. Dodać miętę, przyprawić pieprzem i solą do smaku.

Z masy uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć je w posiekanej natce i papryce.

Rosół podgrzać do wrzenia, wrzucić do niego pulpeciki, gotować 15 minut. Przełożyć pulpeciki na podgrzane talerze.

Jogurt ubić z żółtkiem, intensywnie mieszając dodać 5 łyżeczek gorącego rosołu (pojedynczo). Powstały płyn wlać do całości rosołu, na końcu doprawić go solą i pieprzem. Zalać pulpeciki i podawać zupę posypaną odrobiną czerwonej papryki oraz natką.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Ta pizza jest jedną z najłatwiejszych, a jednocześnie najsmaczniejszych. Jedyna trudność to "lepienie pieroga", ale nawet niekształtna smakuje znakomicie.»