Rodzaj potrawy: zupa
Rodzaj kuchni:
arabska
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 5
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
1 ćwiartka kurczaka
pęczek włoszczyzny
1 cebula
2 łyżki ryżu
1 jajko
1 żółtko
łyżeczka suszonej mięty
łyżka słodkiej papryki
pęczek natki pietruszki
300 ml jogurtu
sól i pieprz
Wykonanie:
Umyte mięso i włoszczyznę zalać 6 szklankami zimnej wody, dodać łyżeczkę soli i gotować do miękkości mięsa. Ryż ugotować w osolonej wodzie, odceddzić, wyjąć z niego kurczaka.
Mięso obrać z kości, zmielić razem z cebulą, wymieszać z ryżem, dodaj roztrzepane jajko. Całość wymieszaj. Masa powinna być gęsta jak ciasto na pierogi. Gdyby okazała się zbyt rzadka, zagęścić czerwoną słodką papryką. Dodać miętę, przyprawić pieprzem i solą do smaku.
Z masy uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć je w posiekanej natce i papryce.
Rosół podgrzać do wrzenia, wrzucić do niego pulpeciki, gotować 15 minut. Przełożyć pulpeciki na podgrzane talerze.
Jogurt ubić z żółtkiem, intensywnie mieszając dodać 5 łyżeczek gorącego rosołu (pojedynczo). Powstały płyn wlać do całości rosołu, na końcu doprawić go solą i pieprzem. Zalać pulpeciki i podawać zupę posypaną odrobiną czerwonej papryki oraz natką.