Rodzaj potrawy: przystawka
Rodzaj kuchni:
arabska
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 90
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 20 - 25 placuszków
Składniki:
ciasto:
400 g mąki
25 g drożdży
pół kostki stopionego masła
4 łyżki mleka
jajko i jedno białko
szczypta cukru
szczypta soli
żółtko do smarowania
nadzienie:
500 g mielonej wołowiny lub baraniny
4 cebule
pół pęczka pietruszki
łyżka oleju sezamowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki orzeszków piniowych
sól, pieprz do smaku
sos:
200 ml jogurtu
szczypta soli
Wykonanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w mleku, dodać do pozostałych składników ciasta i bardzo dobrze wyrobić (ciasto powinno być zwarte ale elastyczne). Naczynie z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i zostawić na pół godziny do wyrośnięcia.
Mięso wymieszać z posiekaną cebulą, pietruszką, czosnkiem i resztą składników. Na końcu dodać orzeszki piniowe. Uformować kulki wielkości orzechów włoskich.
Ciasto podzielić na małe placuszki, uforować je tak, by w środku miały zagłębienie. W zagłębienia włożyć kulki z mięsa, placuszki układać na blasze i całość odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Ciasto wokół mięsa posmarować rozmąconym żółtkiem i blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec około 25 minut aż ciasto przybierze złocisto-brązowy kolor. Podawać jeszcze ciepłe, polane stopionym masłem, z dodatkiem sosu jogurtowego (jogurt wymieszać z solą i ew. listkami mięty)