kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Drożdżowe placuszki z mięsem

Małe drożdżowe placuszki z różnymi nadzieniami są tradycyjną przystawką wielu bliskowschodnich kuchni - od Egiptu do Jordanii czy Izraela.
 
 

Dodał: admin


Dodał: admin


Dodał: admin

Rodzaj potrawy: przystawka
Rodzaj kuchni: arabska
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 90
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 20 - 25 placuszków

Składniki:

ciasto:
400 g mąki
25 g drożdży
pół kostki stopionego masła
4 łyżki mleka
jajko i jedno białko
szczypta cukru
szczypta soli
żółtko do smarowania

nadzienie:
500 g mielonej wołowiny lub baraniny
4 cebule
pół pęczka pietruszki
łyżka oleju sezamowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki orzeszków piniowych
sól, pieprz do smaku

sos:
200 ml jogurtu
szczypta soli

Wykonanie:

Drożdże i cukier rozpuścić w mleku, dodać do pozostałych składników ciasta i bardzo dobrze wyrobić (ciasto powinno być zwarte ale elastyczne). Naczynie z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i zostawić na pół godziny do wyrośnięcia.

Mięso wymieszać z posiekaną cebulą, pietruszką, czosnkiem i resztą składników. Na końcu dodać orzeszki piniowe. Uformować kulki wielkości orzechów włoskich.

Ciasto podzielić na małe placuszki, uforować je tak, by w środku miały zagłębienie. W zagłębienia włożyć kulki z mięsa, placuszki układać na blasze i całość odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.

Ciasto wokół mięsa posmarować rozmąconym żółtkiem i blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec około 25 minut aż ciasto przybierze złocisto-brązowy kolor. Podawać jeszcze ciepłe, polane stopionym masłem, z dodatkiem sosu jogurtowego (jogurt wymieszać z solą i ew. listkami mięty)

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »