kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Drożdżowe placuszki z mięsem

Małe drożdżowe placuszki z różnymi nadzieniami są tradycyjną przystawką wielu bliskowschodnich kuchni - od Egiptu do Jordanii czy Izraela.
 
 

Dodał: admin


Dodał: admin


Dodał: admin

Rodzaj potrawy: przystawka
Rodzaj kuchni: arabska
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 90
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 20 - 25 placuszków

Składniki:

ciasto:
400 g mąki
25 g drożdży
pół kostki stopionego masła
4 łyżki mleka
jajko i jedno białko
szczypta cukru
szczypta soli
żółtko do smarowania

nadzienie:
500 g mielonej wołowiny lub baraniny
4 cebule
pół pęczka pietruszki
łyżka oleju sezamowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki orzeszków piniowych
sól, pieprz do smaku

sos:
200 ml jogurtu
szczypta soli

Wykonanie:

Drożdże i cukier rozpuścić w mleku, dodać do pozostałych składników ciasta i bardzo dobrze wyrobić (ciasto powinno być zwarte ale elastyczne). Naczynie z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i zostawić na pół godziny do wyrośnięcia.

Mięso wymieszać z posiekaną cebulą, pietruszką, czosnkiem i resztą składników. Na końcu dodać orzeszki piniowe. Uformować kulki wielkości orzechów włoskich.

Ciasto podzielić na małe placuszki, uforować je tak, by w środku miały zagłębienie. W zagłębienia włożyć kulki z mięsa, placuszki układać na blasze i całość odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.

Ciasto wokół mięsa posmarować rozmąconym żółtkiem i blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec około 25 minut aż ciasto przybierze złocisto-brązowy kolor. Podawać jeszcze ciepłe, polane stopionym masłem, z dodatkiem sosu jogurtowego (jogurt wymieszać z solą i ew. listkami mięty)

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Ta pizza jest jedną z najłatwiejszych, a jednocześnie najsmaczniejszych. Jedyna trudność to "lepienie pieroga", ale nawet niekształtna smakuje znakomicie.»