Rodzaj potrawy: zupa
Rodzaj kuchni:
hiszpańska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 30 (nie licząc odciekania soku)
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 5
Składniki:
puszka pomidorów bez skórki (500 g)
1 cebula
1 marchewka
2 selery naciowe
3 ząbki czosnku
gin
biały ocet balsamiczny
szczypta gałki muszkatołowej
anyżek
sól
pieprz
sherry
20 białek
mała filiżanka śmietany
masło
Wykonanie:
Warzywa i resztę składników oprócz śmietany, masła i białka mocno zmiksować, na papkę, na bardzo małe kawałki. Tę papkę dąć do ścierki, można wykorzystać w tym celu tetrową pieluchę.
Ścierkę zakręcić, zawiązać u góry i odcedzać to przez całą noc, żeby z tego cała ciecz wyciekła. Tę ciecz zbierać do pojemnika.
Potem ubić 20 białek i dodać do tej cieczy, która odkapywała calą noc z warzywnej papki. To wszystko zagotować, potem znów przecedzić przez ścierkę, żeby w ten sposób uzyskać czystą, przezroczystą zupę.
Potem tę esencję znowu zagotować, dodać masła i wszystko jeszcze raz zmiksować. Przed podaniem dodać śmietany i przyprawy, octem balsamicznym i alkoholem doprawić do smaku.