Ryba po grecku - potrawa nieco odmienna od popularnej ryby w gęstym sosie z duszonych warzyw. Biała ryba, aromatyczny czosnek, pachnące pomidory usatysfakcjonują każde podniebienie.
Rodzaj potrawy: danie główne Rodzaj kuchni:europejska Stopień trudności: średnie Koszt: średni Czas: 45 Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 6
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w plasterki i usmażyć na oliwie na złoty kolor. Żaroodporne naczynie lub blachę do pieczenia wysmarować masłem. Włożyć umyte, osączone posolone filety. Obłożyć je usmażoną cebulą i czosnkiem.
Na każdej porcji położyć plasterki pomidora i cytryny. Skropić potrawę wodą ( ok. 1/2 szklanki) i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st.C. Piec 30 min.
Podawać polane sosem wytworzonym podczas pieczenia, ze świeżym białym pieczywem.