Ryba po grecku - potrawa nieco odmienna od popularnej ryby w gęstym sosie z duszonych warzyw. Biała ryba, aromatyczny czosnek, pachnące pomidory usatysfakcjonują każde podniebienie.
Rodzaj potrawy: danie główne Rodzaj kuchni:europejska Stopień trudności: średnie Koszt: średni Czas: 45 Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 6
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w plasterki i usmażyć na oliwie na złoty kolor. Żaroodporne naczynie lub blachę do pieczenia wysmarować masłem. Włożyć umyte, osączone posolone filety. Obłożyć je usmażoną cebulą i czosnkiem.
Na każdej porcji położyć plasterki pomidora i cytryny. Skropić potrawę wodą ( ok. 1/2 szklanki) i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st.C. Piec 30 min.
Podawać polane sosem wytworzonym podczas pieczenia, ze świeżym białym pieczywem.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »