Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 45
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 6
Składniki:
6 kostek filetów z dorsza (70 dag),
8 cebul (60 dag),
1/2 szklanki oliwy,
2 pomidory,
2 cytryny,
2 łyżki masła,
2 ząbki czosnku,
2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka pieprzu.
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w plasterki i usmażyć na oliwie na złoty kolor. Żaroodporne naczynie lub blachę do pieczenia wysmarować masłem. Włożyć umyte, osączone posolone filety. Obłożyć je usmażoną cebulą i czosnkiem.
Na każdej porcji położyć plasterki pomidora i cytryny. Skropić potrawę wodą ( ok. 1/2 szklanki) i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st.C. Piec 30 min.
Podawać polane sosem wytworzonym podczas pieczenia, ze świeżym białym pieczywem.