kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Dorsz w cieście piwnym

Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni: europejska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 45
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4

Składniki:

800 g filetów z dorsza
szklanka mąki
1/2 szklanki jasnego piwa
2 jajka
1,5 cytryny
5 łyżek mleka
1 łyżka oleju
sól
tłuszcz do głębokiego smażenia
gałązka natki pietruszki

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z piwem, mlekiem i olejem na ciasto o jednolitej konsystencji. Dodać jajka i 1/2 łyżeczki soli, odstawić na pół godziny. Ciasto powinno być nieco bardziej gęste niż naleśnikowe.

Filety opłukać i osuszyć, podzielić na 8 równych części rybę sokiem z połowy cytryny, odłożyć na kilka minut.

Rozgrzać tłuszcz w wysokim garnku lub we frytkownicy do temperatury 175 stopni. Posolić kawałki ryby. Nadziewać na widelec i kolejno panierować w cieście. Wrzucać rybę na gorący tłuszcz, smażyć porcjami po 3-4 minuty na złoty kolor. Wyjmować z naczynia łyżką cedzakową, bardzo dobrze osączyć na bibule lub ręcznikach papierowych.

Pokroić w plasterki cytrynę. Ułożyć rybę na półmiżku, udekorować natką oraz plasterkami cytryny. Rybę podawać z sosem tatarskim.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »