Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 45
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
800 g filetów z dorsza
szklanka mąki
1/2 szklanki jasnego piwa
2 jajka
1,5 cytryny
5 łyżek mleka
1 łyżka oleju
sól
tłuszcz do głębokiego smażenia
gałązka natki pietruszki
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z piwem, mlekiem i olejem na ciasto o jednolitej konsystencji. Dodać jajka i 1/2 łyżeczki soli, odstawić na pół godziny. Ciasto powinno być nieco bardziej gęste niż naleśnikowe.
Filety opłukać i osuszyć, podzielić na 8 równych części rybę sokiem z połowy cytryny, odłożyć na kilka minut.
Rozgrzać tłuszcz w wysokim garnku lub we frytkownicy do temperatury 175 stopni. Posolić kawałki ryby. Nadziewać na widelec i kolejno panierować w cieście. Wrzucać rybę na gorący tłuszcz, smażyć porcjami po 3-4 minuty na złoty kolor. Wyjmować z naczynia łyżką cedzakową, bardzo dobrze osączyć na bibule lub ręcznikach papierowych.
Pokroić w plasterki cytrynę. Ułożyć rybę na półmiżku, udekorować natką oraz plasterkami cytryny. Rybę podawać z sosem tatarskim.