kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Dorsz w cieście piwnym

Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni: europejska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 45
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4

Składniki:

800 g filetów z dorsza
szklanka mąki
1/2 szklanki jasnego piwa
2 jajka
1,5 cytryny
5 łyżek mleka
1 łyżka oleju
sól
tłuszcz do głębokiego smażenia
gałązka natki pietruszki

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z piwem, mlekiem i olejem na ciasto o jednolitej konsystencji. Dodać jajka i 1/2 łyżeczki soli, odstawić na pół godziny. Ciasto powinno być nieco bardziej gęste niż naleśnikowe.

Filety opłukać i osuszyć, podzielić na 8 równych części rybę sokiem z połowy cytryny, odłożyć na kilka minut.

Rozgrzać tłuszcz w wysokim garnku lub we frytkownicy do temperatury 175 stopni. Posolić kawałki ryby. Nadziewać na widelec i kolejno panierować w cieście. Wrzucać rybę na gorący tłuszcz, smażyć porcjami po 3-4 minuty na złoty kolor. Wyjmować z naczynia łyżką cedzakową, bardzo dobrze osączyć na bibule lub ręcznikach papierowych.

Pokroić w plasterki cytrynę. Ułożyć rybę na półmiżku, udekorować natką oraz plasterkami cytryny. Rybę podawać z sosem tatarskim.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»