Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 20 (do czasu przygotowania trzeba doliczyc kilkanaście godzin marynowania)
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
3 – 4 filety z kurczaka
przyprawa typu maggi lub jasny sos sojowy
2 jajka
mleko, piwo lub woda
mąka
szczypta soli
olej do smażenia
Wykonanie:
Oczyszczone filety kroimy w wąskie paski, wkładamy do miski i zalewamy (całkowicie) maggi lub sosem sojowym. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia z jajek, mąki, soli i mleka (lub piwa) przyrządzamy ciasto jak na naleśniki (tylko nieco gęściejsze). Każdy pasek mięsa zanurzamy w cieście i smażymy na rumiano w gorącym tłuszczu.
Podajemy z puree ziemniaczanym lub frytkami oraz sałatką z pomdorów.