Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 60 (do czasu przygotowania trzeb adoliczyć 60 minut oczekiwania)
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4-6
Składniki:
¾ - 1 kg białej kapusty
½ kg mięsa
¾ - 1 szklanki ryżu
3 łyżki manny
sól, pieprz do smaku
1 cebula
3 jajka
tłuszcz do smażenia
sos pomidorowy lub pieczeniowy
Wykonanie:
Posiekaną kapustę posolić, odstawić na godzinę, aby zmiękła i puściła sok. Po tym czasie dobrze odcisnąć, zmielić razem z mięsem i cebulą. Dodać ryż, kaszę, jajka i przyprawy, uformować kotlety i obsmażyć na tłuszczu, następnie połączyć z sosem i jeszcze chwilę poddusić.