Rodzaj potrawy: danie główne 
 Rodzaj kuchni:
europejska
 
 Stopień trudności: łatwe
    Koszt: średni 
    Czas: 25 (nie licząc grillowania) 
    
    Danie wegetariańskie: nie 
	    Liczba porcji: 4
	    
  
  Składniki: 
	4 dzwonka łososia grubości 2 cm każde, 
4 łyżki sklarowanego masła, 
sok z 2 limonek lub jednej cytryny, 
łyżeczka oregano, 
łyżeczka posiekanej natki pietruszki, 
pół łyżeczki bazylii, sól, pieprz
Wykonanie: 
Suszone przyprawy skropić sokiem i zostawić na 15 minut. W miseczce wymieszać masło z pietruszką i namoczonymi ziołami. Posmarować łososia marynatą, przyprawić solą i pieprzem, wstawić na co najmniej godzinę do lodówki. Opiec obie strony (bez przykrycia) 4-5 min na wcześniej średnio rozgrzanym ruszcie. Później dopiec częściowo przykrytą na wyższym poziomie rusztu, przez 15 min, polewając często marynatą.
Podawać z warzywami upieczonymi na grillu.
Przepis ten można zastosować również w piekarniku - rybę piecze się przy włączonym grillu lub grzałce górnej i termoobiegu przez 10-12 minut, przewracając w połowie tego czasu.