Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 25 (nie licząc grillowania)
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
4 dzwonka łososia grubości 2 cm każde,
4 łyżki sklarowanego masła,
sok z 2 limonek lub jednej cytryny,
łyżeczka oregano,
łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
pół łyżeczki bazylii, sól, pieprz
Wykonanie:
Suszone przyprawy skropić sokiem i zostawić na 15 minut. W miseczce wymieszać masło z pietruszką i namoczonymi ziołami. Posmarować łososia marynatą, przyprawić solą i pieprzem, wstawić na co najmniej godzinę do lodówki. Opiec obie strony (bez przykrycia) 4-5 min na wcześniej średnio rozgrzanym ruszcie. Później dopiec częściowo przykrytą na wyższym poziomie rusztu, przez 15 min, polewając często marynatą.
Podawać z warzywami upieczonymi na grillu.
Przepis ten można zastosować również w piekarniku - rybę piecze się przy włączonym grillu lub grzałce górnej i termoobiegu przez 10-12 minut, przewracając w połowie tego czasu.