Rodzaj potrawy: napoje gorące 
 Rodzaj kuchni:
polska
 
 Stopień trudności: łatwe
    Koszt: niski 
    Czas: 10 (nie licząc moczenia owoców) 
    
    Danie wegetariańskie: nie 
	    Liczba porcji: 6
	    
  
  Składniki: 
	1 butelka półsłodkiego czerwonego wina
1 szklanka pitnego miodu
6 łyżeczek przyprawy do pierników
300 g suszonych owoców (śliki, morele, żurawiny, wiśnie)
100 g dużych suszonych rodzynek
miód naturalny
Wykonanie: 
Owoce zalać miodem pitnym i zostawić w zamkniętym garnku na 2-3 godziny. 
Do naczynia dolać wino i dodać przyprawę do pierników.
Całość podgrzać dość mocno, nie dopuszczając jedak do zagotowania.
Podawać w kamionkowych kubkach, razem z owocami. Można dosłodzić miodem.