Rodzaj potrawy: napój zimny
Rodzaj kuchni:
południowoamerykańska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 5
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 1
Składniki:
250 ml wody
Saszetka Yerba Mate Cocido Pipore lub Playadito
Kilka plasterków cytryny, limonki, pomarańczy
Świeża mięta
Lód w kostkach
Wykonanie:
Saszetkę zalewamy gorącą wodą (nie wrzącą)
Zaparzamy po przykryciem kilka minut
Możemy posłodzić naturalnym miodem
Ostudzony napar wstawiamy do lodówki i mocno chłodzimy.
Dodajemy kostki lodu, plasterki cytryny, limonki, pomarańczy, klika listków mięty do smaku.
SMACZNEGO I MIŁEGO SCHŁADZANIA!
Dodatkowe informacje: Mimo przeważającej deszczowej aury, wakacyjne upały atakują nas bezlitośnie. Taki stan (stety - niestety) może utrzymać się jeszcze ponad dwa miesiące. Proponujemy sprawdzony przepis na "ochłodnik" na bazie yerba mate w saszetkach.