kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Kaczka śliwkowo - pomarańczowa

Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni: europejska
Stopień trudności: średnie
Koszt: wysoki
Czas: 60 (do czasu przygotowania trzeba doliczyć 4 godziny marynowania)
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4-6

Składniki:

kaczka
szklanka białego wytrawnego wina
6 łyżek octu winnego
8 łyżek oleju
majeranek, cukier, sól, pieprz
150 g suszonych śliwek
1 duża pomarańcza

Wykonanie:

Kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć solą. Wino wymieszać z octem, olejem, majerankiem i pieprzem, natrzeć tą mieszanką kaczkę. Wstawić na 4 godziny do lodówki, następnie ułożyć na blasze do pieczenia, skropić marynatą, piec ok. godziny w temp. 180 stopni, często polewając wytworzonym sosem. Śliwki zalać wodą i odstawić na 10 minut, osączyć. Pomarańczę obrać i podzielić na cząstki. Owoce ułożyć obok kaczki w połowie pieczenia. Po upieczeniu mięsa zmiksować powstały sos z owocami, podawać razem z kaczką.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »