Rodzaj potrawy: danie główne 
 Rodzaj kuchni:
europejska
 
 Stopień trudności: średnie
    Koszt: wysoki 
    Czas: 60 (do czasu przygotowania trzeba doliczyć 4 godziny marynowania) 
    
    Danie wegetariańskie: nie 
	    Liczba porcji: 4-6
	    
  
  Składniki: 
	kaczka
szklanka białego wytrawnego wina
6 łyżek octu winnego
8 łyżek oleju
majeranek, cukier, sól, pieprz
150 g suszonych śliwek
1 duża pomarańcza
Wykonanie: 
Kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć solą. Wino wymieszać z octem, olejem, majerankiem i pieprzem, natrzeć tą mieszanką kaczkę. Wstawić na 4 godziny do lodówki, następnie ułożyć na blasze do pieczenia, skropić marynatą, piec ok. godziny w temp. 180 stopni, często polewając wytworzonym sosem. Śliwki zalać wodą i odstawić na 10 minut, osączyć. Pomarańczę obrać i podzielić na cząstki. Owoce ułożyć obok kaczki w połowie pieczenia. Po upieczeniu mięsa zmiksować powstały sos z owocami, podawać razem z kaczką.