Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: średnie
Koszt: wysoki
Czas: 60 (do czasu przygotowania trzeba doliczyć 4 godziny marynowania)
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4-6
Składniki:
kaczka
szklanka białego wytrawnego wina
6 łyżek octu winnego
8 łyżek oleju
majeranek, cukier, sól, pieprz
150 g suszonych śliwek
1 duża pomarańcza
Wykonanie:
Kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć solą. Wino wymieszać z octem, olejem, majerankiem i pieprzem, natrzeć tą mieszanką kaczkę. Wstawić na 4 godziny do lodówki, następnie ułożyć na blasze do pieczenia, skropić marynatą, piec ok. godziny w temp. 180 stopni, często polewając wytworzonym sosem. Śliwki zalać wodą i odstawić na 10 minut, osączyć. Pomarańczę obrać i podzielić na cząstki. Owoce ułożyć obok kaczki w połowie pieczenia. Po upieczeniu mięsa zmiksować powstały sos z owocami, podawać razem z kaczką.