Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 60 (do czasu przygotowania trzeba doliczyć 4 godz. oczekiwania)
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4-6
Składniki:
1 sprawiona kaczka
szklanka białego wytrawnego wina
6 łyżek octu balsamicznego
majeranek, sól, pieprz, cukier
8 łyżek oleju
150 g suszonych śliwek
1 pomarańcza
Wykonanie:
Kaczkę opłukać, osuszyć, natrzeć solą. Wino wymieszać z octem, olejem, majerankiem i pieprzem, natrzeć tą mieszanką kaczkę i odstawić na 4 godziny do lodówki. Tuszkę ułożyć na blasze, skropić marynatą. Piec 15 minut w 220 stopniach, następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec kolejne 50 minut (polewając wytworzonym sosem). Śliwki zalać wodą i odstawić na 10 minut, następnie osączyć. Pomarańczę obrać, pokroić w ćwiartki. Owoce ułożyć obok kaczki w połowie pieczenia. Upieczoną kaczkę podzielić na porcje, sos zmiksować, doprawić cukrem, podawać do mięsa.