kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Kalafior zapiekany z boczkiem

Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni: europejska
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 60
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4

Składniki:

średni kalafior
20 dag wędzonego boczku
czubata łyżka mąki
tłuszcz do formy
2 szklanki mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól, vegeta lub inna przyprawa warzywna

Wykonanie:

Podzielony na różyczki kalafior gotujemy na półtwardo w osolonym wrzątku. W tym czasie przygotowujemy sos: boczek kroimy w kostkę i rumienimy (jeśli jest bardzo chudy, dodajemy nieco tłuszczu, aby się nie przypalił), następnie oprószamy mąką, dokładnie mieszamy i lekko razem zasmażamy. Powoli wlewamy mleko i ciągle mieszając, aby nie utworzyły się grudki, zagotowujemy. Przyprawiamy gałką i vegetą i tak przygotowanym sosem polewamy obgotowany i ułożony w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania kalafior. Zapiekamy około 20 - 30 minut.
Uwaga: do sosu można też dodać nieco sera żółtego lub pleśniowego albo podduszonych na maśle pieczarek.

 


Źródło: własne
Autor: Ada

Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »