Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 60
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
średni kalafior
20 dag wędzonego boczku
czubata łyżka mąki
tłuszcz do formy
2 szklanki mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól, vegeta lub inna przyprawa warzywna
Wykonanie:
Podzielony na różyczki kalafior gotujemy na półtwardo w osolonym wrzątku. W tym czasie przygotowujemy sos: boczek kroimy w kostkę i rumienimy (jeśli jest bardzo chudy, dodajemy nieco tłuszczu, aby się nie przypalił), następnie oprószamy mąką, dokładnie mieszamy i lekko razem zasmażamy. Powoli wlewamy mleko i ciągle mieszając, aby nie utworzyły się grudki, zagotowujemy. Przyprawiamy gałką i vegetą i tak przygotowanym sosem polewamy obgotowany i ułożony w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania kalafior. Zapiekamy około 20 - 30 minut.
Uwaga: do sosu można też dodać nieco sera żółtego lub pleśniowego albo podduszonych na maśle pieczarek.