kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Kalafior zapiekany z boczkiem

Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni: europejska
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 60
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4

Składniki:

średni kalafior
20 dag wędzonego boczku
czubata łyżka mąki
tłuszcz do formy
2 szklanki mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól, vegeta lub inna przyprawa warzywna

Wykonanie:

Podzielony na różyczki kalafior gotujemy na półtwardo w osolonym wrzątku. W tym czasie przygotowujemy sos: boczek kroimy w kostkę i rumienimy (jeśli jest bardzo chudy, dodajemy nieco tłuszczu, aby się nie przypalił), następnie oprószamy mąką, dokładnie mieszamy i lekko razem zasmażamy. Powoli wlewamy mleko i ciągle mieszając, aby nie utworzyły się grudki, zagotowujemy. Przyprawiamy gałką i vegetą i tak przygotowanym sosem polewamy obgotowany i ułożony w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania kalafior. Zapiekamy około 20 - 30 minut.
Uwaga: do sosu można też dodać nieco sera żółtego lub pleśniowego albo podduszonych na maśle pieczarek.

 


Źródło: własne
Autor: Ada

Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»