Rodzaj potrawy: napoje gorące 
 Rodzaj kuchni:
polska
 
 Stopień trudności: łatwe
    Koszt: niski 
    Czas: 5 
    
    Danie wegetariańskie: nie 
	    Liczba porcji: 1
	    
  
  Składniki: 
	mała filiżanka mocnej kawy (jedna porcja espresso lub zaparzona z kawy rozpuszczalnej)
20 ml winiaku
łyżeczka cukru
cynamon, goździki, kardamon, miód
40 g ubitej śmietanki lub pianka z mleka
10 g gorzkiej czekolady
Wykonanie: 
W średniej filiżance o grubym dnie skrapiamy obficie winiakiem łyżeczkę cukru i na chwilę podpalamy. 
Lekko skarmelizowany cukier zalewany gorącym wywarem, dodajemy sproszkowany cynamon i goździki (parząc w ekspresie można wcześniej zmieszać mieloną kawę ze szczyptą przypraw), a na koniec doprawiamy odrobiną miodu i wlewamy resztę winiaku. 
Dekorujemy bitą śmietanką lub pianką z mleka posypaną odrobiną startej czekolady.