Rodzaj potrawy: napoje gorące
Rodzaj kuchni:
polska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 5
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 1
Składniki:
mała filiżanka mocnej kawy (jedna porcja espresso lub zaparzona z kawy rozpuszczalnej)
20 ml winiaku
łyżeczka cukru
cynamon, goździki, kardamon, miód
40 g ubitej śmietanki lub pianka z mleka
10 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
W średniej filiżance o grubym dnie skrapiamy obficie winiakiem łyżeczkę cukru i na chwilę podpalamy.
Lekko skarmelizowany cukier zalewany gorącym wywarem, dodajemy sproszkowany cynamon i goździki (parząc w ekspresie można wcześniej zmieszać mieloną kawę ze szczyptą przypraw), a na koniec doprawiamy odrobiną miodu i wlewamy resztę winiaku.
Dekorujemy bitą śmietanką lub pianką z mleka posypaną odrobiną startej czekolady.