kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Kawa po staropolsku

Aromatyczna, rozgrzewająca, łączy w sobie głębię kawowego smaku, słodycz miodu i korzenną nutę przypraw. Dodatek winiaku uszlachetnia napój, czyniąc go idealnym epilogiem wykwintnego obiadu.
 
 

Dodał: admin

Rodzaj potrawy: napoje gorące
Rodzaj kuchni: polska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 5
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 1

Składniki:

mała filiżanka mocnej kawy (jedna porcja espresso lub zaparzona z kawy rozpuszczalnej)
20 ml winiaku
łyżeczka cukru
cynamon, goździki, kardamon, miód
40 g ubitej śmietanki lub pianka z mleka
10 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

W średniej filiżance o grubym dnie skrapiamy obficie winiakiem łyżeczkę cukru i na chwilę podpalamy.

Lekko skarmelizowany cukier zalewany gorącym wywarem, dodajemy sproszkowany cynamon i goździki (parząc w ekspresie można wcześniej zmieszać mieloną kawę ze szczyptą przypraw), a na koniec doprawiamy odrobiną miodu i wlewamy resztę winiaku.

Dekorujemy bitą śmietanką lub pianką z mleka posypaną odrobiną startej czekolady.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»