kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Kawa po staropolsku

Aromatyczna, rozgrzewająca, łączy w sobie głębię kawowego smaku, słodycz miodu i korzenną nutę przypraw. Dodatek winiaku uszlachetnia napój, czyniąc go idealnym epilogiem wykwintnego obiadu.
 
 

Dodał: admin

Rodzaj potrawy: napoje gorące
Rodzaj kuchni: polska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 5
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 1

Składniki:

mała filiżanka mocnej kawy (jedna porcja espresso lub zaparzona z kawy rozpuszczalnej)
20 ml winiaku
łyżeczka cukru
cynamon, goździki, kardamon, miód
40 g ubitej śmietanki lub pianka z mleka
10 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

W średniej filiżance o grubym dnie skrapiamy obficie winiakiem łyżeczkę cukru i na chwilę podpalamy.

Lekko skarmelizowany cukier zalewany gorącym wywarem, dodajemy sproszkowany cynamon i goździki (parząc w ekspresie można wcześniej zmieszać mieloną kawę ze szczyptą przypraw), a na koniec doprawiamy odrobiną miodu i wlewamy resztę winiaku.

Dekorujemy bitą śmietanką lub pianką z mleka posypaną odrobiną startej czekolady.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »