Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
austriacka
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 30
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
500 g pieczarek
1 czerwta bułka
1 mała cebula
2 jaja
100 g bułki tartej
sól, pieprz
olej do smażenia
natka pietruszki
Wykonanie:
Pieczarki gotować przez 10 minut w niedużej ilości osolonej wody, odcedzić.
Bułkę namoczyć w wywarze z grzybów. Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na małej ilości tłuszczu.
Pieczarkim odciśniętą bułkę i cebulę zemleć, dodać jaja, drobno posiekaną natkę, wsypać łyżkę bułki tartej, doprawić do smaku.
Masę dobrze wymieszać, uformować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor.