Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni:
austriacka
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 50 (do czasu przygotowania trzeba doliczyc 1 godz. chłodzenia ciasta)
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
1 szklanka mąki
2 łyżki cukru pudru
6 łyżek cukru kryształu
1 jajko
4 żółtka
3 łyżki masła
1 filiżanka mocnego naparu kawy
10 dag drobno posiekanych migdałów lub orzechów
Wykonanie:
Mąkę przesiać przez sito, wymieszać z cukrem pudrem, dodać masło, jajko i zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na godzinę. W tym czasie połowę kryształu rozpuścić w gorącej kawie, pogotować przez chwilę i pozostawić do ostygnięcia. Żółtka ubić z resztą kryształu, dodać migdały, wlać kawę i wymieszać. Ciasto wyjęte z lodówki rozwałkować na stolnicy, wylepić nim foremki i napełnić do 3/4 wysokości kremem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 20 minut.