kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Babeczki wiedeńskie z kremem kawowym

Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni: austriacka
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 50 (do czasu przygotowania trzeba doliczyc 1 godz. chłodzenia ciasta)
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4

Składniki:

1 szklanka mąki
2 łyżki cukru pudru
6 łyżek cukru kryształu
1 jajko
4 żółtka
3 łyżki masła
1 filiżanka mocnego naparu kawy
10 dag drobno posiekanych migdałów lub orzechów

Wykonanie:

Mąkę przesiać przez sito, wymieszać z cukrem pudrem, dodać masło, jajko i zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na godzinę. W tym czasie połowę kryształu rozpuścić w gorącej kawie, pogotować przez chwilę i pozostawić do ostygnięcia. Żółtka ubić z resztą kryształu, dodać migdały, wlać kawę i wymieszać. Ciasto wyjęte z lodówki rozwałkować na stolnicy, wylepić nim foremki i napełnić do 3/4 wysokości kremem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 20 minut.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »