kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Schab z jabłkową skórką

Dodatek jabłek powoduje, że pieczeń schabowa jest krucha, delikatna i rozpływa się w ustach.
 
 

Dodał: admin


Dodał: admin


Dodał: admin

Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni: austriacka
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 90
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 8-10

Składniki:

1,5 kg schabu bez kości
500 g kwaśnych, winnych jabłek (na przykład szara reneta)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
12-16 goździków
sok z połowy cytryny
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem i w górną część wbić goździki. Ułożyć w brytwannie, nalać ok 1/2 centymetra wody i wstawić na 60 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Włożyć do garnka, dodać sok z cytryny, cukier i cynamon, gotować na małym ogniu aż całkowicie się rozpadną, w razie potrzeby skrapiać wodą, żeby się nie przypaliły. Po ugotowaniu zmiksować lub przetrzeć przez sito. Przecier powinien być dość gęsty, w razie potrzeby należy odparować z niego wodę.

Wyjąć mięso, posmarować grubo górną część przecierem jabłkowym i ponowanie wstawić do piekarnika. Zapiekać 20 minut w temperaturze 160 stopni.

 

Dodatkowe informacje: Pieczeń najlepiej smakuje z kluskami śląskimi lub zapiekanymi ziemniakami. Jako surówkę proponujemy sparzoną czerwoną kapustę z jabłkiem i sosem vinegret.



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Ta pizza jest jedną z najłatwiejszych, a jednocześnie najsmaczniejszych. Jedyna trudność to "lepienie pieroga", ale nawet niekształtna smakuje znakomicie.»