Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
austriacka
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 90
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 8-10
Składniki:
1,5 kg schabu bez kości
500 g kwaśnych, winnych jabłek (na przykład szara reneta)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
12-16 goździków
sok z połowy cytryny
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem i w górną część wbić goździki. Ułożyć w brytwannie, nalać ok 1/2 centymetra wody i wstawić na 60 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Włożyć do garnka, dodać sok z cytryny, cukier i cynamon, gotować na małym ogniu aż całkowicie się rozpadną, w razie potrzeby skrapiać wodą, żeby się nie przypaliły. Po ugotowaniu zmiksować lub przetrzeć przez sito. Przecier powinien być dość gęsty, w razie potrzeby należy odparować z niego wodę.
Wyjąć mięso, posmarować grubo górną część przecierem jabłkowym i ponowanie wstawić do piekarnika. Zapiekać 20 minut w temperaturze 160 stopni.
Dodatkowe informacje: Pieczeń najlepiej smakuje z kluskami śląskimi lub zapiekanymi ziemniakami. Jako surówkę proponujemy sparzoną czerwoną kapustę z jabłkiem i sosem vinegret.