kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Schab z jabłkową skórką

Dodatek jabłek powoduje, że pieczeń schabowa jest krucha, delikatna i rozpływa się w ustach.
 
 

Dodał: admin


Dodał: admin


Dodał: admin

Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni: austriacka
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 90
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 8-10

Składniki:

1,5 kg schabu bez kości
500 g kwaśnych, winnych jabłek (na przykład szara reneta)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
12-16 goździków
sok z połowy cytryny
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem i w górną część wbić goździki. Ułożyć w brytwannie, nalać ok 1/2 centymetra wody i wstawić na 60 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Włożyć do garnka, dodać sok z cytryny, cukier i cynamon, gotować na małym ogniu aż całkowicie się rozpadną, w razie potrzeby skrapiać wodą, żeby się nie przypaliły. Po ugotowaniu zmiksować lub przetrzeć przez sito. Przecier powinien być dość gęsty, w razie potrzeby należy odparować z niego wodę.

Wyjąć mięso, posmarować grubo górną część przecierem jabłkowym i ponowanie wstawić do piekarnika. Zapiekać 20 minut w temperaturze 160 stopni.

 

Dodatkowe informacje: Pieczeń najlepiej smakuje z kluskami śląskimi lub zapiekanymi ziemniakami. Jako surówkę proponujemy sparzoną czerwoną kapustę z jabłkiem i sosem vinegret.



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »