Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni:
austriacka
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 60 (nie licząc chłodzenia i mrożenia ciasta)
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
100 g masła
1 żółtko
2 łyżki śmietany
2 łyżki cukru
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1 kg jabłek
sok z połowy cytryny
pół szklanki brązowego cukru trzcinowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
szczypta kardamonu
2 łyżki bułki tartej
200 ml śmietanki 30%
Wykonanie:
Zimne masło pokroić na kawałeczki dodać do pozostałych składników ciasta, szybko zagnieść i wyrabiać do całkowitego połączenia się składników. Ciasto powinno być zwarte ale niezbyt twarde. Uformować kulę i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na grubej tarce i od razu skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, kardamonem i cynamonem. Odstawić na pół godziny. W razie gdy jabłka okażą się bardzo soczyste masę zagęścić bułką tartą.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim cienko dno i boki dużej tortownicy. Wstawić na 15 minut do zamrażarki. Po wyjęciu naełnić tortownicę masą jabłkową. Piec ok 45 minut w temperaturze 170 stopni (termoobieg 160 stopni), aż brzegi ciasta będą ciemnozłote. Zostawić na 15 minut w piekarniku, potem schłodzić.
Zimne ciasto kroić na kawałki, każdy ozdobić ubitą śmietaną. Szarlotkę można podać też na ciepło, wówczas śmietanę (lub lody) należy ułożyć obok ciasta.