Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 50 (do czasu przygotowania trzeba doliczyć 5-6 godzin marynowania)
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
2 filety z piersi kurczaka
3 plastry ananasa z puszki wraz z odrobiną zalewy
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju
chili
2 kieliszki wytrawnego wina
1 średnia cebula
olej do smażenia
Wykonanie:
Kurczaka kroimy w kostkę i zalewamy marynatą zrobioną z sosu sojowego, wina, oleju i chili. Po kilku godzinach (można zamarynować kurczaka na całą noc) mięso obsmażamy na rumiano na gorącym oleju i przekładamy do garnka. Na patelni, na której smażył się kurczak smażymy na złoto cebulę (w razie potrzeby dodajemy więcej tłuszczu) i przekładamy ją do mięsa, a na patelni krótko obsmażamy ananasa. Łączymy go z mięsem i cebulą, dodajemy całą marynatę, odrobinę zalewy z ananasa i całość dusimy ok. 10-15 minut. Podajemy z ryżem.