Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 30 (do czasu przygotowania trzeba doliczyć 1 godz. oczekiwania)
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
80 dag filetów z łososia
sól, pieprz
cytryna
olej do smażenia
zioła (może być bazylia, estragon, tymianek, kolendra)
200 g naturalnego jogurtu
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
koperek, szczypiorek lub rzeżucha do posypania
Wykonanie:
Filety dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na porcje. Każdy kawałek skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem oraz ziołami. Przykryć i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzać olej, smażyć (osączone z soku) filety na złoty kolor. Na drugiej patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, wymieszać, chwilę razem smażyć, dodać jogurt, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, chwilę pogotować. Usmażoną rybę polać sosem, posypać zieleniną.