Rodzaj potrawy: sałatka
Rodzaj kuchni:
francuska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 25
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 6
Składniki:
400 g piersi kurczka
pół czerwonej papryki
pół pęczka kolendry
50 g płatków migdałowych
Kilka liści sałaty
200 g szparagów (surowych lub z puszki)
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu
łyżeczka curry
sok wyciśnięty z połowy małej cytryny
pieprz do smaku
Wykonanie:
Surowe szparagi ugotować na parze, pokroić w kawałki ok 1,5 cm długości. Piersi z kurczaka ugotować na parze, pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w kostkę, kolendrę posiekać, dodać szparagi i kurczaka.
Majonez wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny, curry i pieprzem.
Na liściach sałaty ułożyć sałatkę, polać sosem. Podawać ozdobioną listkami świeżej kolendry.
Uwaga - kolendrę można zastąpić natką pietruszki.